Diagnostika 2019-03-03T20:45:49+00:00

Diagnostika

Ultrazvočna preiskava mišičnoskeletnega sistema je pomembna diagnostična metoda v fizikalni in rehabilitacijski medicini. Prednosti te preiskave so priročnost, nizka cena preiskave, ponovljivost, dinamičnost, neinvazivnost in neškodljivost. Za kakovost preiskave je pomembno predvsem znanje, izkušenost specialista in kakovost aparata. Kontraindikacij za pregled z ultrazvokom ni.
Glavne tehnične pomanjkljivosti so, da ultrazvok ne prodira v kosti in tudi ima izrazit odboj pri protezi sklepa ali osteosintezi kosti, kjer ni možno oceniti struktur.
Ne pregledujemo hrbtenice, ker se vretenca in strukture ob njih z ultrazvukom slabo razpoznajo.
Zaradi prednosti preiskave je ultrazvok postal metoda izbora za začetno diagnostiko okvar mišic, tetiv, vezi in sklepov.
Tetive so lahko degenerativno spremenjene ( tendinoze) s ali brez kalcijevih kristalov.  Najdemo lahko raztrganine tetiv različnih stopenj ( delne, popolne) ali pa vnetje tetivnih ovojnic ( tenosinovitis).
Ugotavljamo tudi poškodbe in spremembe sklepnih vezi.
V sklepu lahko prikažemo izliv, vnetne spremembe , depoziti kristalov, površinske erozije hrustanca in kostnine.
Ocenjujemo otekline mehkih tkiv ( burzitisi, hematomi, tumorji).
V mišicah lahko prikažemo posledice poškodb ( nateg, udarnina, raztrganina).
Na površini kosti v sklepih ali zunaj njih prikažemo vnetne spremembe ali zlome.
Imamo standardne protokole za pregled posameznih telesnih predelov : rama, komolec, zapestje, kolk, koleno in gleženj.
Težko je diagnosticirati poškodbe hrustanca v sklepu, poškodbe križnih vezi na kolenu in na splošno vseh tistih struktur, ki ležijo globoku v sklepu.
Preiskava za en sklep oziroma eno področje traja 10 do 20 minut , odvisno ali gre za enostavno ali kompleksnejšno poškodbo oziroma spremembo.
Za preiskavo mehkih tkiv niso potrebne predpriprave, preiskava je neboleča.
Ultrazvočno preiskavo mišičnoskeletnega sistema v našem centru Fiziatrija opravlja specialist fizikalne in rehabilitacijske medicine ( fiziater).
Ultrazvočni pregled nam omogoča natančnejšo in takojšnjo usmeritev v zdravljenju pacienta in predpis ustrezne fizioterapije ali rehabilitacije.
Poleg tega ultrazvok uporabljamo za nadzor terapevtskih postopkov ( punktiranje, aspiriranje, injiciranje zdravila).
Z ultrazvočno preiskavo tudi spremljamo in kontroliramo učinek terapije in zdravljenja.

NAROČITE SE

Z ultrazvokom vratu ugotavljamo bolezenske spremembe na ščitnici, obščitnicah ali bezgavkah.

NAROČITE SE

Z ultrazvokom ugotavljamo vzroke za bolečine v trebuhu, sledimo razvoju bolezni, preverjamo učinke zdravljenja. Priporočamo pa tudi kot preventivno preiskavo, s katero ugotavljamo zdravje trebušnih organov in pravočasno odkrijemo morebitne bolezenske spremembe.

NAROČITE SE

Spodbudimo skrb za zdravje.

Naročite se!