Fizioterapija 2019-02-17T19:07:05+00:00

Fizioterapija

TERAPIJA Z UDARNIMI GLOBINSKIMI VALOVI – ESWT
(Extracorporeal shock wave therapy)

To so akustični impulzi, ki se generirajo izven telesa in se pretvorijo v udarne valove. Preko sonde in kože se prenašajo v globoke strukture ( mišice , kite, ligamente ). Pred približno 35. leti so začeli to metodo uporabljati pri zdravljenju ledvičnih kamnov, kasneje pa tudi na drugih področjih kot je fizioterapija. Deluje tako , da zmanjša občutljivost receptorjev za bolečino in pospeši regeneracijo tkiva pri kroničnih bolečinskih stanjih. V primeru kalcinacij pa skušamo doseči razpad kalcinacij na manjše delce, ki se zatem lahko resorbirajo. Najpogosteje se uporablja pri kroničnih entezopatijah in tendinopatijah z ali brez kalcinacij. Najpogostejše diagnoze, kjer uporabljamo to metodo so:
– lateralni epikondilitis ( teniški komolec )
– medialni epikondilitis ( golfski komolec )
– patelarni apofizitis
– plantarni fasciitis ( petni trn )
– medialni tibialni stres sindrom ( tekaška golen)
– sindrom rotatorne manšete
– kalcificirajoča tendinoza
– ahilodinia ( tendinoza Ahilove tetive)
– trohanterični burzitis
– psevdoartroze ( nezaraščeni zlomi kosti)
– sindrom karpalnega kanala
Pri teh stanjih spodbudimo prekrvavitev, kar pospeši regeneracijo in ozdravitev. Pri mišičnih zateglosti ali vozlih , ki se pojavijo pri kroničnih bolečinskih sindromih v predelu hrbtenice, lahko na ta način sprostimo mišični spazem in olajšamo bolečino.Terapije z udarnimi globinskimi valovi ne uporabljamo v času akutne faze ( faze vnetja) ali takoj po poškodbi. Pred pričetkom terapije je potrebno ukiniti tudi protivnetna zdravila ( NSAR ), kar lahko nadaljujemo štiri tedne po končani terapiji z ESWT metodo.
Terapija traja 15-20 minut. Večinoma zadošča 5 terapij v razmaku 7 dni. V našem centru Fiziatrija uporabljamo radialne valove s frekvenco 10-20 Hz in 1500-3000 udarnih valov, jakost do 4 Barov.
Uporabljamo dva apllikatorja in sicer v prvem koraku aplikator R15 za točkasto obravnavo, v drugem koraku pa D-aktor D20-s za večjo površino.
Učinkovitost je 70-90%, kar je zelo dober rezultat glede na dejstvo, da gre za kronična in težko ozdravljiva stanja. V prvih 24-72 urah po terapiji je lahko prehodno povečanje bolečine, nakar sledi zmanjšanje. Ker se s to metodo začne proces regeneracije, se učinek nadaljuje še nekaj tednov do tri mesece po aplikaciji. Nekateri pacienti občutijo olajšanje takoj po terapiji, večinoma pa po nekoliko dnevih, včasih pa po več tednih. Prehodni stranski učinki do 48 ur po terapiji so lahko povečana bolečina, modrica na mestu aplikacije in redko glavobol.
Za uspešnost zdravljenja je potrebna najprej točna diagnoza, ki jo postavi zdravnik specialist, pri nas je to specialist fizikalne in rehabilitacijske medicine. Pri tem si pomaga z dodatno slokovno diagnostiko ( UZ, MR, rtg). Ob uporabi ESWT metode se svetuje tudi modifikacija telesne aktivnosti in počitka. Poleg tega tudi uporaba klasične fizikalne terapije, ki vključuje terapevtske vaje in manualne tehnike.

NAROČITE SE

VISOKO ENERGETSKI LASER ( K-LASER CUBE 4 )

V zadnjih letih je tehnologija laser aparatov in njihova uporaba v fizikalni terapiji zelo napredovala.
Do sedaj uporabljeni ” hladni ” nizkoenergetski laser, ki učinkuje predvsem površinsko ( do 1 cm globoko) z močjo 0,1 W, je zamenjala nova generacija laserjev, ki so visokoenergetski in prodirajo v strukture tudi do 10 cm. To pomeni, da učinkuje na narastiščih tetiv, ligamentov in sklepov človeškega telesa. Laser visoke intenzivnosti ima v primerjavi s klasičnim hladnim laserjem 50-100X večjo izhodno moč sevanja, optimalno valovno dolžino z mnogo manjšo oslabitvijo pri prehodu skozi tkivo in ima terapevtski učinek tudi v globokih tkivih. Zaradi teh lastnosti je čas zdravljenja z visokoenergetskim laserjem veliko krajši, protibolečinski učinek močnejši in indikacije uporabe večje. Najbolj izraženi učinki so protivnetno, biostimulativno ( reparacija in regeneracija tkiva) in hitro protibolečinsko delovanje.
V našem centru Fiziatrija Izola je našim pacientom na voljo laser najnovejše generacije K-LASER CUBE 4 z izhodno močjo 20 W in valovne dolžine 660 nm, 800 nm, 905 nm, 970 nm, ki ga uporabljamo pri mišično-skeletnih patologijah, poškodbah mehkega tkiva, edemih in lasersko akupunkturo. Indikacije za zdravljenje z visokoenergetskim laserjem so:
– Akutne bolečine po poškodbah in vnetjih tetiv , ligamentov, udarnine mehkih tkiv na okončinah, po zvinih sklepov
– Delne natrganine mišic in tetiv ( Ahilova tetiva, ramenske tetive, večje mišice )
– Preobremenitveni sindromi ( ” trn petnice” , plantarni fasciitis, epikondilitis, boleča narastišča tetiv in ligamentov na kolenih, kolkih in ramenih)
– Zvini vratne hrbtenice in boleče vratne mišice po nategu
– Akutna bolečina v križu (lumbalgija)
– Boleče točke na mišicah ( ” trigger points)
– Degenerativne spremembe velikih sklepov in malih sklepov prstov rok
– Limfedem po poškodbah
Priporoča se 5-6 aplikacij K-LASER-ja vsak drugi dan na prizadeto mesto . Lahko ga tudi kombiniramo s terapijo z udarnimi globinskimi valovi ( ESWT metoda) ali z manualnimi fizioterapevtskimi tehnikami.

NAROČITE SE

Točkasti laser uporabljamo za male sklepe prstov rok ali točkasto bolečino. Tuš laser pa za večja področja, kjer spodbujamo regeneracijo tkiva in zmanjšujemo bolečino. Indikacija je tudi zmanjševanje brazgotin po operacijah ali poškodbah. Priporočamo 5-10 obravnav.

NAROČITE SE

Terapevtski ultrazvok je zdravljenje z ultrazvočnim valovanjem frekvence do 3 MHz, ki jih človeško uho ne zazna. Učinkovit je za odpravo bolečin v sklepih in hrbtu, za zmanjševanje oteklin ter zdravljenje poškodb mišic, ligamentov in tetiv. Indikacija je tudi mehčanje postoperativne ali pottravmatske brazgotine. Priporočamo 5-10 obravnav.

NAROČITE SE

Magnetoterapija se uporablja za izboljšanje regeneracije in oksigenacije tkiv, za odpravo bolečin in povečanje pretoka krvi v tkivu. Indikacije so degenerativni in vnetni procesi na sklepih ter stanja po poškodbah sklepov in mišic. Priporočamo 5-10 obravnav.

NAROČITE SE

Interferenčni tokovi ( IF ) zmanjšujejo bolečino, pospešujejo metabolizem celic in tkiv ter izboljšajo prekrvavitev predvsem v globini tkiva. Z vakumsko interferenco ( IFV ) pa istočasno z vakumom dosežemo še masažni učinek na tkivo. Priporočamo 5-10 obravnav.

NAROČITE SE

Diadinamski tokovi ( DDT ) zmanjšujejo bolečino, oteklino in povečujejo prekrvavitev tkiva.

TENS je učinkovit pri akutnih in kroničnih bolečinskih stanjih. Prekine prenos bolečinskih impulzov z mesta bolečine v možgane in stimulira izločanje snovi, ki zavirajo bolečino.

Priporočmao 5-10 obravnav.

NAROČITE SE

Parafinske kopeli uporabljamo pri zdravljenju kroničnih degenerativnih sprememb na sklepih rok. Pomagajo pri odpravljanju bolečin in izboljšajo gibljivost malih sklepov prstov rok. Priporočamo 5-10 obravnav.

NAROČITE SE

Kinesiotaping trakovi imajo podobno teksturo in elastičnost kot človeška koža, kar omogoča daljšo uporabo in ne ovira normalnega gibanja. Cilj je spodbuditi fiziološke procese samozdravljenja telesa ob podpori in stabilizaciji mišic in sklepov. Uporabljamo jih za zmanjševanje bolečine, izboljšanje cirkulacije in zdravljenja ter zmanjševanje oteklin. Trakovi, ki jih ima pacient nalepljene po telesu, niso ovira za ukvarjanje s športom, pri tuširanju, umivanju in vsakodnevnih opravilih.

NAROČITE SE

V fizioterapevtsko obravnavo vključimo vaje za izboljšanje gibljivosti sklepov, mišične moči, stabilizacije, koordinacije in propriorecepcije.

NAROČITE SE

V fizioterapevtski obravnavi uporabljamo različne manualne tehnike kot je sklepna mobilizacija, sproščanje prožilnih točk na mišicah in ostale zahtevnejše tehnike, s katerimi zmanjšujemo bolečino in povečamo gibljivost sklepa.

NAROČITE SE

Ročna limfna drenaža je terapevtska tehnika s katero mehanično odstranjujemo odpadne snovi in tekočino iz tkiva. Uporabljamo jo pri edemih travmatskega izvora, pri hematomih, zvinih, Sudekovi distrofiji in drugih poškodbah. Priporočamo jo po operativnih posegih, edemih spodnjih okončin zaradi venske insuficience in sekundarnih limfedemov okončin po operaciji na dojkah, rodilih ali drugi organov, kjer so bile odstranjene tudi bezgavke.

NAROČITE SE

Medicinska terapevtska masaža je naravna oblika zdravljena in ohranjanja zdravja. Z ročno masažo lajšamo in odpravljamo bolečine. Sproščujoče vpliva tudi na psiho.  S tehniko terapevtske masaže sproščamo in raztezamo mišična vlakna ter razbijamo vozliče povzročene z napetostjo ali stresom. Pozitivno vpliva tudi na krvni obtok, saj zvečuje količino kisika v tkivih in s tem izboljša regeneracijo mišic ter ostalih struktur.

NAROČITE SE

Zdravimo:

  • bolečine in funkcionalno prizadetost gibalnega sistema
  • stanja po poškodbah
  • stanja po operativnih posegih
  • otekline (limfedem) v zgornjih in spodnjih udih
  • napete in boleče mišice
  • preobremenitveni sindromi

Spodbudimo skrb za zdravje.

Naročite se!

Fizioterapija

ANITA UMEK, višja fizioterapevtka, mentor

KLAVDIJA TRČELJ, fizioterapevtka-limfoterapevtka

SANJA HADŽALIĆ, diplomirana fizioterapevtka

ANA VANIČ, fizioterapevtka-maserka

Beseda fizikalna terapija ima zasnovo v  grški besedi ” fysis” , kar v prevodu pomeni “naravna” -uporaba naravnih dejavnikov v zdravstvene namene. Že v grški in rimski zgodovini najdemo prve zapise o uporabi različnih naravnih virov energije, magnetizma, vode, masaže in gibalne tehnike v zdravljenju.

Danes je fizioterapija pomemben način zdravljenja bolezni in poškodb gibal.Nagli razvoj tehnike je pripomogel k razvoju učinkovitih aparatur za izvajanje  fizikalne terapije. Najpomembnejša in na prvem mestu je kineziterapija ali individualna manualna terapija po različnih metodah ( Cyriax, McKenzie, Mulligan,…)