Protibolečinska terapija 2019-02-17T19:07:55+00:00

Protibolečinska terapija

Za odpravljanje bolečih točk na mišicah lahko uporabljamo lokalni anestetik, včasih pa okrepimo učinek z dodanim kortikosteroidom.

NAROČITE SE

Blokade v sklep izvajamo, ko bolečina v sklepu ni bila odpravljena z običajnimi ne invazivnimi načini zdravljenja. Uporablja se kortikosteroid v kombinaciji z anestetikom.

NAROČITE SE

Uporabljamo zdravila, ki delujejo protivnetno, sproščajo mišične spazme in zmanjšujejo bolečino.

NAROČITE SE

Suho iglanje ali zahodnjaška akupunktura je tehnika sproščanja miofascialnih prožilnih točk (trigger points) z zelo tankimi iglami. Prožilne točke so zelo občutljive točke v naših mišicah, ki zabolijo ob pritisku na njih in ob aktivaciji mišice v kateri se nahajajo. Najprej s tipanjem (palpacijo) ugotovimo mesto prožilne točke, ki je odgovorna za določen bolečinski sindrom, nato pa skozi kožo vstavimo iglo in deaktiviramo aktivne prožilne točke ter zmanjšamo bolečino. Tehnika se opira na moderno znanje neuroanatomije in so pozitivni učinki znanstveno dokazani.

NAROČITE SE

TERAPIJA Z UDARNIMI GLOBINSKIMI VALOVI – ESWT
(Extracorporeal shock wave therapy)

To so akustični impulzi, ki se generirajo izven telesa in se pretvorijo v udarne valove. Preko sonde in kože se prenašajo v globoke strukture ( mišice , kite, ligamente ). Pred približno 35. leti so začeli to metodo uporabljati pri zdravljenju ledvičnih kamnov, kasneje pa tudi na drugih področjih kot je fizioterapija. Deluje tako , da zmanjša občutljivost receptorjev za bolečino in pospeši regeneracijo tkiva pri kroničnih bolečinskih stanjih. V primeru kalcinacij pa skušamo doseči razpad kalcinacij na manjše delce, ki se zatem lahko resorbirajo. Najpogosteje se uporablja pri kroničnih entezopatijah in tendinopatijah z ali brez kalcinacij. Najpogostejše diagnoze, kjer uporabljamo to metodo so:
– lateralni epikondilitis ( teniški komolec )
– medialni epikondilitis ( golfski komolec )
– patelarni apofizitis
– plantarni fasciitis ( petni trn )
– medialni tibialni stres sindrom ( tekaška golen)
– sindrom rotatorne manšete
– kalcificirajoča tendinoza
– ahilodinia ( tendinoza Ahilove tetive)
– trohanterični burzitis
– psevdoartroze ( nezaraščeni zlomi kosti)
– sindrom karpalnega kanala
Pri teh stanjih spodbudimo prekrvavitev, kar pospeši regeneracijo in ozdravitev. Pri mišičnih zateglosti ali vozlih , ki se pojavijo pri kroničnih bolečinskih sindromih v predelu hrbtenice, lahko na ta način sprostimo mišični spazem in olajšamo bolečino.Terapije z udarnimi globinskimi valovi ne uporabljamo v času akutne faze ( faze vnetja) ali takoj po poškodbi. Pred pričetkom terapije je potrebno ukiniti tudi protivnetna zdravila ( NSAR ), kar lahko nadaljujemo štiri tedne po končani terapiji z ESWT metodo.
Terapija traja 15-20 minut. Večinoma zadošča 5 terapij v razmaku 7 dni. V našem centru Fiziatrija uporabljamo radialne valove s frekvenco 10-20 Hz in 1500-3000 udarnih valov, jakost do 4 Barov.
Uporabljamo dva apllikatorja in sicer v prvem koraku aplikator R15 za točkasto obravnavo, v drugem koraku pa D-aktor D20-s za večjo površino.
Učinkovitost je 70-90%, kar je zelo dober rezultat glede na dejstvo, da gre za kronična in težko ozdravljiva stanja. V prvih 24-72 urah po terapiji je lahko prehodno povečanje bolečine, nakar sledi zmanjšanje. Ker se s to metodo začne proces regeneracije, se učinek nadaljuje še nekaj tednov do tri mesece po aplikaciji. Nekateri pacienti občutijo olajšanje takoj po terapiji, večinoma pa po nekoliko dnevih, včasih pa po več tednih. Prehodni stranski učinki do 48 ur po terapiji so lahko povečana bolečina, modrica na mestu aplikacije in redko glavobol.
Za uspešnost zdravljenja je potrebna najprej točna diagnoza, ki jo postavi zdravnik specialist, pri nas je to specialist fizikalne in rehabilitacijske medicine. Pri tem si pomaga z dodatno slokovno diagnostiko ( UZ, MR, rtg). Ob uporabi ESWT metode se svetuje tudi modifikacija telesne aktivnosti in počitka. Poleg tega tudi uporaba klasične fizikalne terapije, ki vključuje terapevtske vaje in manualne tehnike.

NAROČITE SE

VISOKO ENERGETSKI LASER ( K-LASER CUBE 4 )

V zadnjih letih je tehnologija laser aparatov in njihova uporaba v fizikalni terapiji zelo napredovala.
Do sedaj uporabljeni ” hladni ” nizkoenergetski laser, ki učinkuje predvsem površinsko ( do 1 cm globoko) z močjo 0,1 W, je zamenjala nova generacija laserjev, ki so visokoenergetski in prodirajo v strukture tudi do 10 cm. To pomeni, da učinkuje na narastiščih tetiv, ligamentov in sklepov človeškega telesa. Laser visoke intenzivnosti ima v primerjavi s klasičnim hladnim laserjem 50-100X večjo izhodno moč sevanja, optimalno valovno dolžino z mnogo manjšo oslabitvijo pri prehodu skozi tkivo in ima terapevtski učinek tudi v globokih tkivih. Zaradi teh lastnosti je čas zdravljenja z visokoenergetskim laserjem veliko krajši, protibolečinski učinek močnejši in indikacije uporabe večje. Najbolj izraženi učinki so protivnetno, biostimulativno ( reparacija in regeneracija tkiva) in hitro protibolečinsko delovanje.
V našem centru Fiziatrija Izola je našim pacientom na voljo laser najnovejše generacije K-LASER CUBE 4 z izhodno močjo 20 W in valovne dolžine 660 nm, 800 nm, 905 nm, 970 nm, ki ga uporabljamo pri mišično-skeletnih patologijah, poškodbah mehkega tkiva, edemih in lasersko akupunkturo. Indikacije za zdravljenje z visokoenergetskim laserjem so:
– Akutne bolečine po poškodbah in vnetjih tetiv , ligamentov, udarnine mehkih tkiv na okončinah, po zvinih sklepov
– Delne natrganine mišic in tetiv ( Ahilova tetiva, ramenske tetive, večje mišice )
– Preobremenitveni sindromi ( ” trn petnice” , plantarni fasciitis, epikondilitis, boleča narastišča tetiv in ligamentov na kolenih, kolkih in ramenih)
– Zvini vratne hrbtenice in boleče vratne mišice po nategu
– Akutna bolečina v križu (lumbalgija)
– Boleče točke na mišicah ( ” trigger points)
– Degenerativne spremembe velikih sklepov in malih sklepov prstov rok
– Limfedem po poškodbah
Priporoča se 5-6 aplikacij K-LASER-ja vsak drugi dan na prizadeto mesto . Lahko ga tudi kombiniramo s terapijo z udarnimi globinskimi valovi ( ESWT metoda) ali z manualnimi fizioterapevtskimi tehnikami.

NAROČITE SE

Z diadinamskimi, interferenčnimi tokovi ali TENS terapijo dosežemo protibolečinski in protivnetni učinek na tkivih. Istočasno se sprošča mišična napetost, pospeši celični metabolizem in poveča prekrvavitev v tkivu.

NAROČITE SE

Medicinska terapevtska masaža je naravna oblika zdravljena in ohranjanja zdravja. Z ročno masažo lajšamo in odpravljamo bolečine. Sproščujoče vpliva tudi na psiho.  S tehniko terapevtske masaže sproščamo in raztezamo mišična vlakna ter razbijamo vozliče povzročene z napetostjo ali stresom. Pozitivno vpliva tudi na krvni obtok, saj zvečuje količino kisika v tkivih in s tem izboljša regeneracijo mišic ter ostalih struktur.

NAROČITE SE

Spodbudimo skrb za zdravje.

Naročite se!