Specialistična ambulanta 2019-03-03T20:56:21+00:00

Specialistična fiziatrična ambulanta

Pregled specialista fiziatra obsega :

– Usmerjeno anamnezo, klinični pregled in funkcionalno diagnostiko mišično-skeletnega sistema. Ob ustrezni indikaciji pa tudi ultrazvočni pregled sklepa ali mišic.
– Ocenjevanje in vrednotenje rehabilitacijskega potenciala.
– Napotitev na diagnostične preiskave, ki so potrebne za opredelitev morfoloških ali strukturnih  sprememb.
– Izdelava rehabilitacijskega načrta in predpis ustrezne fizioterapije, ki jo opravljajo drugi izvajalci rehabilitacijskega tima.
– Cilj je vzpostaviti optimalno funkcioniranje in samostojnost posameznika. Pri starejših vzdržujemo preostale funkcije in blažimo bolečine. V določenih primerih z novejšimi infiltrativnimi tehnikami tudi regeneriramo strukture.
– Predpisujemo zdravila za zdravljenje bolečine , protivnetno zdravljenje, uravnavanje mišičnega tonusa, …
– Izvajamo punkcije in blokade, ko je to potrebno, ob ustreznih indikacijah.
– Predpisujemo medicinsko-tehnične pripomočke (MTP) s pooblastili sekundarnega nivoja po Pravilniku ZZZS.
– Sodelujemo s specialisti sorodnih medicinskih panog, po potrebi napotimo bolnika k ostalim specialistom.
– Edukacija bolnika  in spodbujanje k zdravemu slogu življenja .Pomen preventivnih ukrepov pri preprečevanju poslabšanja stanja.

NAROČITE SE

Ultrazvočna preiskava mišičnoskeletnega sistema je pomembna diagnostična metoda v fizikalni in rehabilitacijski medicini. Prednosti te preiskave so priročnost, nizka cena preiskave, ponovljivost, dinamičnost, neinvazivnost in neškodljivost. Za kakovost preiskave je pomembno predvsem znanje, izkušenost specialista in kakovost aparata. Kontraindikacij za pregled z ultrazvokom ni.
Glavne tehnične pomanjkljivosti so, da ultrazvok ne prodira v kosti in tudi ima izrazit odboj pri protezi sklepa ali osteosintezi kosti, kjer ni možno oceniti struktur.
Ne pregledujemo hrbtenice, ker se vretenca in strukture ob njih z ultrazvukom slabo razpoznajo.
Zaradi prednosti preiskave je ultrazvok postal metoda izbora za začetno diagnostiko okvar mišic, tetiv, vezi in sklepov.
Tetive so lahko degenerativno spremenjene ( tendinoze) s ali brez kalcijevih kristalov. Najdemo
lahko raztrganine tetiv različnih stopenj ( delne, popolne) ali pa vnetje tetivnih ovojnic ( tenosinovitis).
Ugotavljamo tudi poškodbe in spremembe sklepnih vezi.
V sklepu lahko prikažemo izliv, vnetne spremembe , depoziti kristalov, površinske erozije hrustanca in kostnine.
Ocenjujemo otekline mehkih tkiv ( burzitisi, hematomi, tumorji).
V mišicah lahko prikažemo posledice poškodb ( nateg, udarnina, raztrganina).
Na površini kosti v sklepih ali zunaj njih prikažemo vnetne spremembe ali zlome.
Imamo standardne protokole za pregled posameznih telesnih predelov : rama, komolec, zapestje, kolk, koleno in gleženj.
Težko je diagnosticirati poškodbe hrustanca v sklepu, poškodbe križnih vezi na kolenu in na splošno vseh tistih struktur, ki ležijo globoku v sklepu.
Preiskava za en sklep oziroma eno področje traja 10 do 20 minut , odvisno ali gre za enostavno ali kompleksnejšno poškodbo oziroma spremembo.
Za preiskavo mehkih tkiv niso potrebne predpriprave, preiskava je neboleča.
Ultrazvočno preiskavo mišičnoskeletnega sistema v našem centru Fiziatrija opravlja specialist fizikalne in rehabilitacijske medicine ( fiziater).
Ultrazvočni pregled nam omogoča natančnejšo in takojšnjo usmeritev v zdravljenju pacienta in predpis ustrezne fizioterapije ali rehabilitacije.
Poleg tega ultrazvok uporabljamo za nadzor terapevtskih postopkov ( punktiranje, aspiriranje, injiciranje zdravila).
Z ultrazvočno preiskavo tudi spremljamo in kontroliramo učinek terapije in zdravljenja.

NAROČITE SE

Proloterapija je nekirurška infiltrativna tehnika za zdravljenje kronične bolečine v sklepih. Učinkovita je pri poškodovanih in degenerativno spremenjenih tetivah ali ligamentih. Uporabljamo 15% ali 25% glukozo skupaj z Lidokainom. Z infiltracijo naravnih substanc stimuliramo regeneracijo tkiv in samozdravljenje. Potrebno je 3-6 infiltracij v razmaku 4-6 tednov.

NAROČITE SE

Bioterapija z injekcijami kolagena je novejša medicinska terapija, ki stimulira kolagen  v podkožnem tkivu in vsebuje naravne snovi. Uporabljamo pri zdravljenju preobremenitvenih sindromov, procesu staranja sklepov in pri kroničnih posttravmatskih vnetjih. Pri teh stanjih je ugotovljeno pomanjkanje kolagena. Apliciramo v obliki periartikularnih intradermalnih injekcijah v okolici sklepa. S tem izboljšamo funkcionalnost sklepov in zmanjšamo bolečino. Pri tej terapiji ni dokazanih stranskih učinkov.

NAROČITE SE

Hialuronska kislina (hialuronan) je pomembna sestavina sinovijske tekočine. Pomembno vpliva na elastičnost hrustanca in obremenitve sklepne površine. Glavne fizološke funkcije hialuronana v kolenskem sklepu so: mazanje kolenskega sklepa in zaščita hrustanca, blaženje udarcev in zmanjšanje bolečin, omogočajo hitro gibanje z malo trenja v sklepu. Ampule z nižjo molekularno sestavo so primerne za mlajše z začetnimi degenerativnimi spremembami kolen (Hyalgan). Ampule z višjo molekularno sestavo so primerne za srednje degenerativne spremembe (Hyalubrix). Ampule Hymovis pa so indiciane pri zelo napredovalih degenerativnih spremembah kolen. Hyalgan 20 ali Hyalubrix 30 apliciramo 3x v razmaku 1 tedna v kolenski sklep. Hyalubrix 60 pa 1x. Hymovis amp apliciramo 2x v razmaku 1 tedna.

NAROČITE SE

Kalcinacijo in s tem povezano bolečino v ramenu uspešno zdravimo z neoperativnim posegom ultrazvočno vodene punkcije rame, ki je v svetu že uveljavljena metoda. Poseg traja 20-40 min, odvisno od velikosti in trdote kalcinata. Pod kontrolo ultrazvoka se natančno punktira kalcinacijo in izpira kristale. Lahko se izpere več kot 80% kalcinacije. Poseg pri večini pacientov ni potrebno ponavljati. Le pri približno 20% pacientov se bolečina v lažji obliki ponovi čez 3-6 mesecev, zato stanje preverimo s kontrolnim ultrazvokom.

NAROČITE SE

Suho iglanje ali zahodnjaška akupunktura je tehnika sproščanja miofascialnih prožilnih točk (trigger points) z zelo tankimi iglami. Prožilne točke so zelo občutljive točke v naših mišicah, ki zabolijo ob pritisku na njih in ob aktivaciji mišice, v kateri se nahajajo. Najprej s tipanjem (palpacijo) ugotovimo mesto prožilne točke, ki je odgovorna za določen bolečinski sindrom, nato pa skozi kožo vstavimo iglo in deaktiviramo aktivne prožilne točke ter zmanjšamo bolečino. Tehnika se opira na moderno znanje neuroanatomije in so pozitivni učinki znanstveno dokazani.

NAROČITE SE

Spodbudimo skrb za zdravje.

Naročite se!